top of page

Een tijdje geleden

Hi lieve bezoekers, vrienden, volgers..


Ik ben aan het denken gezet over het begrip 'tijd'. Wat is tijd eigenlijk? En is tijd wel voor iedereen hetzelfde? Heb je soms niet het gevoel alsof de tijd vliegt? Of dat de tijd juist stil lijkt te staan? De tijd verstrijkt wanneer ik hier zo over na zit te denken. Als ik terug ga tellen leef ik op moment van schrijven al ruim 250.000 uren. En tegen de tijd dat ik deze blog ga posten zijn er weer een paar bij gekomen. Niemand kan je ook vertellen hoe veel tijd je nog hebt. Sommige mensen hebben helaas te weinig tijd en anderen zitten te wachten totdat hun tijd er op zit.


In deze tijd leven we op de klok. Voor mij gaat om 6:00u de wekker op een werkdag om vervolgens om 7:00u bij de eerste cliënt te staan. Ben ik een kwartiertje later dan hoor ik dit wel: 'wat ben je laat!' In een overleg met collega's gooi ik in de groep: 'is het een idee om voortaan een half uurtje later te beginnen?' waarop wordt geantwoord dat dit toch niet gaat? Dan komen we bij alle cliënten te laat... We moeten daar met zijn allen dan wel om lachen, we zitten allemaal vast in de tijd.


Denk eens aan de mensen om je heen en hun beleving van tijd. Iedereen kent wel iemand die altijd op tijd is. Ik ken er zeker ook meerderen die ALTIJD te laat zijn ;). Maar is voor jou op tijd zijn 5 minuten voor aanvang voor de deur staan of precies op het afgesproken tijdstip binnen stappen? Is 5 minuten later ook nog op tijd?


Ik vind het nu ook wel een grappige gedachte dat er zeker een aantal mensen zullen zijn die hun tijd gebruiken om dit te lezen en op dit punt denken, waar gaat dit heen? Het mooie is dat het voor mij niet gaat om de antwoorden op de vragen die ik heb, maar om de bewustwording dat tijd voor mij relatief is. Het wordt pas zinvol in een bepaalde context.


En zo bedacht ik me dus dat het weer eens tijd werd voor een nieuwe blog ;). Goede inleiding toch?!


Ik wil jullie namelijk graag wat vertellen over NLP. In 2020 heb ik de training tot NLP practitioner (beoefenaar) gevolgd en afgelopen weekend heb ik het certificaat behaald van de training tot Master Practitioner. Mensen vragen dan vaak, maar wat is dat dan, NLP?!! Dat gaat er toch over dat je mensen leert beïnvloeden en dingen voor elkaar krijgt zonder dat mensen het in de gaten hebben? Ehhh, ja, nee, niet precies. Dat is tenminste niet wat NLP voor mij is.


Na de practitioner had ik eigenlijk nog geen idee hoe ik het uit moest leggen. Ik had enorme stappen gemaakt maar hoe dan precies? Ik zei dan maar dat het een training was die ging over persoonlijke ontwikkeling, of een communicatietraining noemde ik het ook wel eens.


Nu als Master Practitioner vind ik dat ik er wel wat zinnigs over kan zeggen. Voor mij zijn er een hoop puzzelstukjes op zijn plaats gevallen over het nut van NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren.


Ik ga het jullie uitleggen aan de hand van een gebeurtenis. Stel, je rijd de hoek van de straat om en ziet een tegemoetkomende auto net te laat. Er gebeurt geen ongeluk maar beide auto's moeten even flink remmen. Je ziet de andere bestuurder flink zwaaien met zijn armen, in een split second weet jij dat de bestuurder laaiend is. Vervolgens kruip je ineen omdat je je schuldig voelt of wordt je juist enorm boos.


Vanuit NLP leer je anders kijken naar deze situatie. Er is een feitelijke (externe) gebeurtenis: de beide auto's moeten remmen en er zit een persoon in een auto achter het stuur met zijn armen omhoog. Dus alleen hetgeen wat je met je zintuigen kan waarnemen. Vervolgens gaat deze feitelijke informatie door jouw eigen unieke systeem. In dat unieke systeem zitten allerlei filters. Die filters zijn bijvoorbeeld de overtuigingen die je hebt: 'als iemand met zijn handen omhoog zwaait dan is hij boos' of 'ik kom altijd in dit soort situaties terecht' of 'ze moeten altijd mij hebben'. Wanneer de feitelijke informatie door deze filters is geweest, en dat is die split second, maken we een interne voorstelling van wat er nu precies gebeurd is en dat heeft weer invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.


Die gebeurtenis met de twee auto's is een subjectieve ervaring. Want iedereen zal het net wat anders ervaren omdat ieder zijn eigen unieke systeem heeft, ieders filters staan net wat anders afgesteld. En zo is het met alles wat om je heen gebeurt, je neemt iets waar met je zintuigen en zonder dat je het in de gaten hebt heb je er al een 'oordeel' aan vastgeplakt wat in jouw wereldbeeld past.


Zoals ik al zei leer je met NLP anders kijken door je bewust te worden van alle filters die je bezit waar die feitelijke informatie doorheen gaat. En zodra je jezelf daar van bewust bent en je merkt iets op wat niet helpend is, dan kan je daar mee aan de slag.


Ik benoemde net al even kort het woord overtuigingen, zoals 'ze moeten altijd mij hebben' of 'hij zal me wel een dom vinden omdat ik hem niet gezien had'. Dit zijn gedachtepatronen die je ooit bent gaan denken en die je zo vaak hebt herhaald dat je ze bent gaan geloven. NLP, neuro linguïstisch programmeren, gaat er vanuit dat je nieuwe gedachten, die wel helpend zijn, ook zo kan programmeren dat je ze gaat geloven. Want waarom zou je niet denken 'ach, ik mag ook wel eens een foutje maken' of 'hij bedoelt het vast niet zo, hij zal wel geschrokken zijn'.


Om hiermee te oefenen kun je het volgende doen.

Schrijf maar eens een gedachte op papier die je graag zou willen geloven.


Daarbij is het erg belangrijk om altijd een ecologiecheck te doen. Dus wanneer je jezelf een nieuwe gedachte gaat aanleren, check dan even of deze gedachte helpend is. Wat levert het je op en wat heb je niet meer wanneer je dit gaat denken? Zitten er ook nadelen aan deze nieuwe gedachte? Wat wil je ermee bereiken? Wanneer dit allemaal oké voor je is dan lekker gaan oefenen.


Hang het papier met je nieuwe (helpende) gedachte op je koelkast, boven je bed of in het toilet. Op een plek waar je meerdere keren per dag komt en lees het steeds op. Nog krachtiger wanneer je het uitspreekt. Kijk maar eens wat er na een aantal dagen al veranderd.


Bijvoorbeeld:

'Ik ben een mooie vrouw en ik mag er zijn'

'Ik ben goed genoeg zoals ik ben, ik vertrouw op mezelf'

'Als ik zeg wat ik denk, dan ben ik mezelf en dat is oké'


Succes!

 
 

Comments


bottom of page